Guvernul urmează să majoreze bugetul programului IMM Plus, astfel încât 2.343 beneficiari suplimentari să poată obține credite bancare cu dobânzi subvenționate și garanții de stat, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență care favorizează fermierii și firmele din industria alimentară.
Proiectul de OUG de la Ministerul Finanțelor prevede următoarele creșteri:
- Bugetul total al schemei de ajutor de stat asociată Programului IMM Plus crește cu 2.499.875.096,61 lei, până la suma totală de 14.999.250.579,70 lei.
- Plafonul total al garanțiilor de stat care crește cu 2.220.000.000 lei, până la valoarea totală de 13.320.000.000 lei.
- Bugetul de grant crește cu 279.875.096,62 lei până la valoarea totală de 1.679.250.579,70 lei.
- Schema de ajutor de stat va sprijini suplimentar circa 2.343 beneficiari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum total 13.843 de beneficiari.
Din bugetul suplimentar IMM PLUS se finanțează doar credite pentru realizarea de investiții (pentru toate categoriile de IMM), iar capital de lucru va mai fi disponibil doar pentru fermieri și antreprenori din sectorul alimentar. Aici este o veste bună, pentru că, anterior, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spusese că majorarea de buget IMM Plus cu 20% va finanța doar credite de investiții.
Schema rămâne limitată în timp ca și până acum. Programul a devenit operațional în a doua jumătate a lunii aprilie și va funcționa până la 30 iunie 2024. Plata dobânzilor se realizează trimestrial pentru trimestrul anterior, până la data de 31 iulie 2026 inclusiv.
Programul se derulează prin vechea platformă IMM Invest.
Mai departe, Guvernul trebuie să aprobe, în ședință, ordonanța de urgență și să o publice în Monitorul Oficial, pentru a se putea aplica.
LISTA celor 18 bănci înscrise la IMM Plus 2024:
- BANCA TRANSILVANIA
- ALPH BANK
- BCR
- BRD
- CEC
- Exim Banca Romaneasca
- FIRST Bank
- GARANTI Bank
- ING
- INTESA
- LIBRA
- OTP
- PATRIA
- PROCREDIT
- RAIFFEISEN
- TECHVENTURES
- UNICREDIT
- VISTA BANK
Prin schema de ajutor de stat IMM PLUS, se asigură accesul IMM-urilor, inclusiv a start-up-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare medie de piață, la finanțări cu garanții de stat și costuri subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, respectiv:
- Rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă, diferențiată pentru creditele de investiții, marja este de maximum 1,5% pe an, pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru marja este de maximum 1,9% pe an.
- Nivelul comisionului de administrare este de 0,20% și se calculează pentru întreaga perioadă de valabilitate a garanției;
- Comisioanele de risc pentru beneficiarii ce se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, se ridică la nivelul de 0,25% pentru primul an de garantare, de 0,5% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 1% pentru anii 4 – 6 de garantare. Pentru beneficiarii care se încadrează în categoria întreprinderilor mari, întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a UAT-urilor se percep comisioane de risc la nivelul celor aferente întreprinderilor mari, respectiv: la nivelul de 0,5% pentru primul an de garantare, de 1% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 2% pentru anii 4 – 6 de garantare, aplicat la valoarea/soldul garanției de stat.
- Costurile cu dobânda sunt subvenționate pentru o perioadă de 12 luni pentru toate componentele schemei (cu excepția componentei AGRO PLUS, in cazul careia nu se subventioneaza dobanda), iar grantul acordat beneficiarilor include și comisioanele de risc și administrare, pentru întreaga perioadă de valabilitate a garanţiei.
Componentele programului IMM Plus 2024:
- IMM ROMÂNIA PLUS
- AGRO PLUS
- IMM PROD PLUS
- CONSTRUCT PLUS (inclusiv subcomponenta UAT CONSTRUCT PLUS).