Firmele din România vor putea obține credite subvenționate, printr-o schemă de ajutoare publice în valoare totală de 194 milioane EUR, finanțată din fonduri europene din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), schemă publicată recent în Monitorul Oficial.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în Monitorul Oficial Schema de ajutor de stat și de minimis pentru facilitarea accesului întreprinderilor la finanțare prin instrumente de garantare din Fondul de fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes.
Schema, aprobată prin Ordinul ministrului investițiilor și proiectelor europene nr. 6.504/2023, va pune la dispoziția firmelor din România împrumuturi de investiţii şi/sau credite și linii de credit pentru capital de lucru, prin intermediul unui intermediar (bancă), care încheie acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI).
Bugetul estimat schemei, reprezentând ajutorul de stat / de minimis total care va fi acordat sub formă de credite cu dobândă subvenționată este estimat la 194,05 milioane euro, echivalent în lei, finanțat din Mecanismul de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene, pe perioada 2024-2026.
Bugetul este împărțit pe cei 3 ani de aplicare, astfel:
Bucureștiul este exclus de la finanțarea de 13,4 milioane EUR de la art. 14, din tabel.
Măsura sprijină accesul întreprinderilor eligibile la finanțare prin intermediul unei garanții plafonate de portofoliu care acoperă riscul de credit pentru fiecare împrumut în parte.
Rata de garantare este stabilită la 80% din valoarea împrumutului de rambursat și până la nivelul maxim de acoperire a riscului portofoliului garantat, care nu poate depăși 20% din valoarea portofoliului de împrumuturi. Valoarea sumei garantată pentru portofoliul eligibil la nivelul intermediarului financiar nu depășește 16% din dimensiunea portofoliului.
Riscul de credit este acoperit de intermediarii financiari în proporție de cel puțin 20% pentru fiecare împrumut.
Obiectivul măsurii de ajutor constă în facilitarea accesului întreprinderilor la finanţare prin utilizarea instrumentului de garanţie plafonată de portofoliu, care generează o diferenţă între dobânda de referință la nivelul pieței şi dobânda percepută întreprinderii ca urmare a reducerii primei de risc și a costului de capital pentru împrumuturile acordate, diferenţă care se constituie într-un avantaj economic oferit întreprinderii, sub forma unui ajutor de stat sau ajutor de minimis.
Firmele beneficiare vor putea accesa credite, iar dobânzile vor fi subvenționate prin ajutoare de minimis și ajutoare de stat.
Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 300.000 de euro/beneficiar, cu intensitate de 100%.
Ajutoarele de stat variază ca valoare și intensitate în funcție de natura investiției și de județul în care se face investiția.
De exemplu, în cazul unei investiții inițiale, care cuprinde costuri corporale și necorporale, valoarea maximă a ajutorului de stat variază între 24,75 milioane euro, cu intensitate de 30%, și 49,5 milioane euro, cu intensitate de 60%.