Antreprenorii de la sate au pierdut o linie de finanțare mult așteptată: Intervenția DR-29, cu un buget de 150 de milioane de euro pentru afaceri neagricole în mediul rural, a fost eliminată, iar banii au fost mutați în zona agricolă, a informat, luni, Ministerul Agriculturii, într-un răspuns oficial la solicitarea StartupCafe.ro.
În mod tradițional, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) oferea, în trecut, și linii de finanțare din fonduri europene destinate afacerilor neagricole în mediul rural. Probabil cele mai așteptate finanțări au fost submăsurile AFIR 6.2 și 6.4 din vechiul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care antreprenorii puteau să acceseze până la 200.000 de euro pe proiect, pentru mici afaceri la sate.
Multe pensiuni s-au ridicat cu banii europeni pentru afaceri neagricole în mediul rural. În 2021, însă, Ministerul Agriculturii a eliminat de la finanțare pensiunile, pe motiv că oamenii luau fonduri europene, construiau pensiuni și pe urmă le scoteau din circuitul turistic, folosindu-le drept locuințe proprii pentru ei și familiile lor.
Dar chiar și în aceste condiții, antreprenorii au putut face o serie de alte afaceri neagricole la sate, cu banii europeni din perioada de tranziție: comerț, meșteșuguri, cabinete medicale, IT și multe altele.
O nouă speranță de finanțare a micilor afaceri neagricole la sate a apărut la orizont odată cu noile fonduri europene, prin Intervenția DR-29 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, care avea alocat un buget de 150 de milioane de euro, prin Planul Național Strategic 2023-2027.
Iată, însă, că acum decidenții din agricultură și dezvoltare rurală au eliminat cu totul linia de finanțare DR-29 – afaceri neagricole în mediul rural, iar bugetul său, de 150 de milioane de euro, a fost mutat la DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, o linie de fonduri la care s-au făcut înscrieri în perioada decembrie 2023-aprilie 2024, pentru un buget disponibil inițial de 210,3 milioane EUR.
Într-un răspuns, „consolator” transmis StartupCafe.ro, Ministerul Agriculturii susține că „intervenții care vizează sprijinirea întreprinderilor rurale” sunt incluse totuși în niște strategii de dezvoltare locală (SDL) elaborate de Grupurile de Acțiune Locală (GAL), care sunt parteneriate locale, alcătuite din reprezentanți ai instituiților și autorităților publice locale, ai sectorului privat şi ai societății civile dintr-un teritoriu omogen.
„Pentru Intervenția DR-29 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, bugetul de 150 mil. euro a fost realocat către intervenția DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. SDL-urile aprobate includ intervenții care vizează sprijinirea întreprinderilor rurale, contribuind astfel la atingerea obiectivelor privind crearea locurilor de muncă și a dezvoltării afacerilor neagricole în mediul rural” – a precizat MADR, chestionat de StartupCafe.ro.
Cine și când a decis eliminarea DR-29 – afaceri neagricole în mediul rural
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), condus acum de ministrul Florin Barbu (PSD), și Autoritatea de Management (AM) PNDR din subordinea sa au propus modificarea finanțărilor Planului Strategic 2023-2027. Pe data de 2 octombrie 2024 Comitetul de Monitorizare a Planului Strategic a avizat aceste modificări, prin decizia 12/2024.
În document se arată că decizia a fost aprobată în urma unei ședințe ad-hoc care a avut loc online, pe data de 2 octombrie 2024, la care s-au înregistrat 28 de membri. Dintre aceștia, 9 s-au opus, printre care confederația de fermieri Pro Agro și organizația internațională de mediu WWF.
Comitetul acesta cuprinde organizații private și instituții publice, printre care Autoritatea Naționala Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Ce alte modificări s-au făcut la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală
Pe scurt, prin Avizul nr. 12/2024 al Comitetului de Monitorizare pentru Planul Strategic PAC, au fost aprobate o serie de modificări ale Planului Strategic care vizează:
- diminuarea alocării intervenției DR-13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal
- eliminarea Intervențiilor DR-35 – Dezvoltarea cooperării în cadrul lanțului valoric și DR-29 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole,
- majorarea alocării intervenției DR-22- – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole.
Să le luăm pe rând, să vedem ce bugete s-au eliminat sau diminuat și cum justifică Ministerul Agriculturii aceste decizii:
În ce privește Intervenția DR-13 Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, acesteia i-a fost diminuat bugetul cu 80 mil. euro, iar realocarea a mers către DR-22 – Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole.
Intervenția DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal vizează investiții orientate spre creșterea competitivității exploatațiilor agricole specializate în culturile de câmp, prin dotarea cu utilaje performante, îmbunătățind astfel factorii de producție, aspect ce conduce implicit la creșterea productivității exploatațiilor agricole, cu accent pe fermele medii.
Sprijinul acordat prin această intervenție va contribui la restructurarea și consolidarea exploatațiilor în raport cu exigențele pieței, dar și cu nevoia de implementare a tehnicilor și tehnologiilor agriculturii de precizie. Alocarea totală a intervenției este acum de 20 mil. euro, cu o valoare maximă pe proiect de 300.000 euro.
„Diminuarea alocării intervenției DR-13 a fost realizată din considerente strategice și este justificată în primul rând de lansarea unui apel de proiecte în PNDR în anul 2024, submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” și alocarea unui buget considerabil pachetului 4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)” care a vizat aceleași tipuri de investiții ca și DR-13 și a fost alocat un buget de 310,52 mil. euro” – susține Ministerul Agriculturii, în justificările transmise la solicitarea StartupCafe.ro.
În al doilea rând, alocarea unei părți din bugetul aferent DR -13 către intervenția DR- 22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole, în vederea suplimentării bugetului aferent acesteia „este o modificare strategică care vine în întâmpinarea necesității de a sprijini proiectele care aduc valoare adăugată ridicată și care contribuie la echilibrarea balanței comerciale” – mai afirmă MADR.
De asemenea, Ministerul Agriculturii invocă și faptul că România are ca obiectiv strategic principal „creșterea valorii adăugate a producției agricole primare”. pentru asta, intervenția DR 22, sprijină investițiile în creșterea capacității de preluare / procesare a materiei prime provenită de la un număr semnificativ de producători agricoli.
Astfel, va putea fi asiguraă o marjă de profit „atât pentru producătorul de materie primă, cât și un preț final la consumator competitiv pentru produsele obținute în comparație cu produsele de import” – mai susține MADR.
La sesiunea de depunere proiecte au fost depuse proiecte DR-22 cu o valoare publică totală de 1,13 miliarde euro, bugetul alocat intervenției fiind doar de 210,3 milioane euro.
„La acest moment toate proiectele au fost evaluate, proiecte în valoare de 737,3 mil. euro sunt eligibile fără finanțare. În acest sens, a fost propusa redistribuirea alocării către intervenția DR-22 în vederea acoperirii unui număr cât mai mare de cereri de finanțare depuse în sesiunea lansată în anul 2023 și care, deși eligibile, nu vor putea fi selectate din cauza lipsei fondurilor. În plus, trebuie avută în vedere complexitatea acestor proiecte care necesită o perioadă de timp mai lungă pentru implementare, astfel încât contractarea proiectelor deja evaluate ar permite o scurtare a timpilor necesari pentru demararea investițiilor cu atât mai mult cu cât perioada actuală de programare este mult mai scurtă” – a precizat Ministerul Agriculturii.
Pentru intervenția DR-35 Dezvoltarea cooperării în cadrul lanțului valoric, bugetul de 20,2 mil. euro a fost realocat către intervenția DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole.
MADR susține că, totuși, implementarea acțiunilor din cadrul DR-35 „poate fi realizată prin intermediul intervenției DR 36 LEADER”. Aceasta ar urma să genereze „cel puțin următoarele beneficii”:
- distribuția echilibrată a fondurilor la nivelul întregului teritoriu eligibil LEADER;
- prin acțiuni de informare și animare, GAL-urile pot aduce o plus valoare în ceea ce privește mobilizarea actorilor locali de a se constitui în forme asociative;
- îmbunătățirea capitalului social și a guvernanței locale la nivel Grupurilor de Acțiune Locală, contribuind la o dezvoltare integrată a comunităților.
Pentru decizia de mutare a banilor de la Intervenția DR 35 la DR-22, Ministerul Agriculturii inovocă și faptul că oricum DR 35 avea abordări comune cu cele din măsurile LEADER.
Potrivit MADR, „ambele urmăresc obiective similare și utilizează mecanisme compatibile de implementare, respectiv:
- adoptă o abordare de jos în sus – proiectele sunt inițiate și gestionate la nivel local, reflectând nevoile și prioritățile comunităților locale;
- se bazează pe parteneriate între actorii locali;
- experiențele și lecțiile învățate din implementarea inițiativei LEADER pot fi aplicate pentru îmbunătățirea cooperării în lanțul valoric;
- oferă flexibilitate și pot fi adaptate la specificul local, permițând soluții personalizate pentru diferitele provocări și oportunități întâlnite în comunitățile rurale”.