Fondul de investiții GapMinder II, în valoare de 80 de milioane de euro, va finanța preponderent companii de tehnologie fondate de antreprenori români din țară și din diaspora, a declarat, vineri, Dan Mihăescu, founding partner în cadrul firmei de capital de risc.
„70% din ceea ce vom investi vor fi în România sau vom investi în antreprenori români din diaspora și care au deja business-uri afară. Ne vom uita la B2B-uri care pot să scaleze la nivel global sau măcar internațional. Din primul fond, am făcut 5 exit-uri și cam toate au fost business-uri care au rămas regionale, nu globale” – a declarat Mihăescu, într-o conferință de presă.
Înregistrată legal în Olanda, firma de investiții GapMinder Ventures a ajuns astfel la al doilea său fond de capital de risc. Partenerii care gestionează Fondul II sunt: Dan Mihăescu, Sergiu Roșca, Cosmin Ochișor, Alexandru Ruff. În urma lansării fondului, Robert Herscovici a fost promovat în poziția de Director de Investiții.
GapMinder Fund II, devenit activ din 14 februarie 2024, se adresează startup-urilor B2B în stadiile Seed și Late Seed, cu precădere din domeniile:
- fintech,
- cybersecurity,
- enterprise automation,
- data/analytics.
Prima investiție a GapMinder II este o rundă pre-seed acordată startup-ului românesc Genezio, care dezvoltă instrumente de automatizare a procesului de creare de aplicații, pentru programatori. În echipa Genezio se află o parte din fosta echipă de conducere de la VectorWatch și Fitbit: antreprenorul în serie Andrei Pitiș în calitate de CEO, Bogdan Ripa, fost manager UiPath, în calitate de Chief Product Officer și Bogdan Vlad în calitate de Chief Technology Officer, cărora li s-a alăturat Paula Cionca în calitate de Chief Marketing Officer.
Fondul GapMinder II vizează tichete inițiale în valoare de până la 2,5 milioane de euro, cu posibilitate de follow-on și se adresează startup-urilor din România, Republica Moldova, Serbia, Croația, Slovenia și Bulgaria. Fondul își propune să dezvolte un portofoliu care cuprinde între 18 și 22 de companii.
Noul fond a fost creat cu sprijinul Fondului European de Investiții (FEI) și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). FEI a sprijinit GapMinder Fund II cu o sumă totală de 30 de milioane de euro prin intermediul a două inițiative: programul Uniunii Europene InvestEU și Fondul de Fonduri pentru Redresare – parte a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cofinanțat de UE prin intermediul Next GenerationEU.
BERD a investit 10 milioane de euro în GapMinder Fund II, aceasta fiind prima investiție a BERD într-un fond lansat de o echipă de parteneri români.