Firmele mici și mijlocii (IMM) eligible vor putea accesa, în curând, noi finanțări, compuse din credite cu dobânzi mici plus componentă de grant, prin Fondul de Participare Regional (FPR) pentru finanțarea IMM-urilor, în valoare de 233,35 de milioane de euro, anunțat, marți, de Banca de Investiții și Dezvoltare (BID).
Lansată în 2025, BID este o bancă deținută integral de statul român, prin Ministerul de Finanțe.
Acum, BID a anunțat, pe LinkedIn, „un nou fond de 233,35 de milioane de euro pentru IMM-uri”.
La inițiativa Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, Sud-Est și București-Ilfov, Banca de Investiții și Dezvoltare va gestiona Fondul de Participare Regional pentru finanțarea IMM-urilor, în valoare de 233,35 de milioane de euro.
Potrivit BID, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) eligibile vor putea accesa astfel un instrument financiar care combină împrumutul cu dobândă redusă (fonduri rambursabile) cu o componentă de grant (fonduri nerambursabile):
- costuri totale zero pentru maximum 70% din valoarea finanțării;
- grant de 40% din valoarea finanțării. Această componentă nerambursabilă va fi acordată doar în condițiile în care investiția a fost finalizată cu succes, la termen,
- mai puține garanții aduse de IMM.
IMM-urile interesate NU vor putea aplica direct la BID pentru finanțarea FPR.
Mai întâi, intermediari financiari (bănci comerciale de pe piața din România) își vor exprima interesul pentru acest fond și vor putea fi selectați de BID până la sfârșitul anului 2025, în urma derulării unui proces de achiziție.
Ulterior, IMM-urile vor putea merge la aceste bănci (intermediari financiari), pentru a solicita finanțare.
Noul fond pentru IMM-uri va fi alimentat cu finanțări europene prin Programele Regionale Nord-Est, Sud-Est și București-Ilfov, precum și cu bani de la bugetul de stat.
Cele trei programe regionale menționate acoperă municipiul București și județele Ilfov, Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava, Vaslui, Constanța, Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Tulcea.