- Teoretic, programul de granturi de 50.000 de euro Start-Up Nation trebuia lansat, cu sesiunea de depunere de proiecte, în toamna anului trecut. De altfel, în documentele guvernamentale programul este prezentat ca Start-Up Nation 2024. Amânările succesive ale Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) datorate în primul rând lipsei unui OK din partea Comisiei Europene au făcut ca sesiunea de înscrieri să nu fie deschisă în 2024.
-
Sfârșitul lunii ianuarie este decisiv pentru soarta din acest an a programului Start-Up Nation. Asta pentru că actualul guvern și-a asumat să prezinte bugetul public de stat pentru 2025 până la finalul lunii ianuarie. Dacă programul va fi lansat în prima parte a anului, Start-Up Nation 2025 va fi prevăzut în legea bugetului de stat. În cazul în care programul de granturi de 450 de milioane de euro va fi înghețat cel puțin până la o eventuală rectificare bugetară, Start-Up Nation 2025 nu va fi inclus în formă aprobată a bugetului pe acest an.
Bugetul programului Start-Up Nation 2024 este de aproape 450 de milioane de euro, 80% din fonduri europene, 20% din bugetul de stat, pe cel mult 5 ani. Sprijinul financiar este de maximum 50.000 de euro pe beneficiar.
În acest moment, conform informațiilor Clever News Center, în primul draft al bugetului pe 2025 nu sunt trecute fonduri pentru Start-Up Nation, nici cofinanțările pentru proiect, nici veniturile din fonduri europene.
„Acest lucru nu este neapărat un indiciu că nu se va da drumul la proiect. Sunt variante de lucru momentan. Este mai mult un semn că fondurile europene nu sunt sigure în acest moment. De altfel, după cum se știe, România are mai multe probleme de rezolvat pe fondurile din PNRR și chiar și pe cele operaționale”, ne-a explicat un reprezentant al autorităților fiscale implicat în schițarea bugetului din 2025.
Cele două probleme majore: măsurile de austeritate și ezitarea Comisiei Europene
Reamintim că am prezentat încă de la sfârșitului anului trecut faptul că Start-Up Nation nu are acordul final al Comisiei Europene. Specialiștii de la Bruxelles au considerat că forma proiectului este una populistă care nu promovează inițiativele de afaceri de calitate, ci urmărește doar să împartă bani populației interesate să deschidă o afacere.
La această problemă, finalul anului trecut a mai adăugat una. Deficitul bugetar și măsurile de austeritate promovate de guvern din Ordonanța Trenuleț. Char dacă în această ordonanță, doar programele de finanțări Investalim și Construct Plus sunt blocate, în textul guvernamental sunt numeroase precizări referitoare la limitarea cheltuielilor.
Astfel, 20% din cele 450 de milioane de euro ale programului Start-Up Nation reprezintă finanțare de la bugetul de stat. La mijlocul anului trecut, reprezentanți ai Ministerului Economiei declarau pentru termene.ro că se tem că banii dedicați programului ar putea fi tăiați la rectificare.
„Chiar și așa, dacă ministerul va avea acordul clar al Comisiei Europene și va fi garanția ca banii europeni vor veni, Start-Up Nation va fi lansat poate chiar și în primăvară. În această situație, cheltuielile guvernamentale vor fi minime, iar decontările se vor face rapid dacă banii vor fi transferați la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, de unde apoi banii vor fi transferați la noi”, ne-a declarat un reprezentant al Ministerului Economiei.
Am încercat să obținem un răspuns clar de la Bogdan Ivan, noul ministru al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului legat de viitorul programului Start-Up Nation 2024, dar nu am reușit acest lucru. Nu ne-a răspuns la întrebări, iar la numărul personal ne-a răspuns o altă persoană de la cabinetul ministrului care ne-a transmis că nu ne poate ajuta cu informații.
Un alt motiv ar fi fost acela că există mari întârzieri în realizarea softurilor aferente programului Start-Up Nation, ce cad în sarcina STS.
Organizațiile patronale cred că programul este în pericol și în 2025
Elena Coandă, președintele Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri și totodată membru în comitetul de monitorizare al programului a declarat pentru termene.ro că 2024 a fost un an fără precedent pentru cele două finanțări.
„Start-Up Nation, sunt programe ce se derulează cu fonduri europene, așadar care au fost destinate mediului de afaceri. Prin urmare, banii trebuie să ajungă la antreprenori”, a spus aceasta.
Elena Coandă a aplicat totodată, în calitate de formator, la programul Start-UP Nation, pentru a susține cursuri antreprenoriale, ediția din 2024 incluzând o fază preliminară, în care aplicanților le spun predate noțiuni introductive în afaceri, înainte de a depune proiectele. ”Legat de Start-Up Nation, tot ce știm este că a apărut această listă a formatorilor și s-a făcut evaluarea pentru că am primit niște telefoane din partea ministerului”, a spus reprezentantul patronal.
Faptul că programul de finanțare este blocate în acest moment ne-a fost confirmat și de Steluța Racolța, Președinta Asociaţiei Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România.
„Tot ce știu este că Start-Up Nation este în acest moment blocat”, ne-a transmis aceasta
Stadiul Start-Up Nation
Programul a fost anunțat încă din iunie 2024. Astfel, pe 5 iunie MEAT lansa în consultare publică proiectul Ghidului Solicitantului pentru cele două linii de finanțare din Start-Up Nation 2024, cea destinată tinerilor sub 35 de an și cea pentru persoanele peste vârsta de 35 de ani.
Programul propriu-zis a fost aprobat în luna august printr-o ordonanță de guvern care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august 2024.
În luna septembrie, ministerul a scos în dezbatere publică proiectul pilot de procedură de implementare a programului Start-Up Nation 2024, care venea în completarea Ordonanței Start-Up Nation.
Apoi, (MEAT) a anunțat că, începând cu data de 19 septembrie, se deschide perioada de înscriere pentru furnizorii de formare profesională în cadrul programului Start-up Nation 2024. La începutul lunii octombrie a fost anunțată lista furnizorii de formare profesională care s-au înscris în program.
Sursa: https://termene.ro/articole/lansarea-start-up-nation-2025