Noi finanțări de câte 10-15 milioane EUR pentru firme românești, de la fondul de investiții Morphosis II

Antreprenorii români vor putea obține finanțări de câte 10-15 milioane de euro de la fondul românesc de investiții Morphosis II, lansat oficial, miercuri, la București. 

 

Noul fond al firmei de investiții Morphosis Capital va avea o valoare estimată de peste 100 de milioane de euro, dublu față de precedentul său fond. 

Morphosis II face investiții de private equity în principal în România (70%), dar caută și firme din Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Croația, Slovenia. 

 

Ca domenii, firmele în care vrea să investească fondul activează pe piețe ca: sănătate, fabricare de nișă, produse de consum și comerț, servicii pentru companii (B2B). 

În total, fondul își propune să investească în 9-10 companii, având ca țintă EBITDA de câte 1-5 milioane de euro pe an. 

În schimbul finanțărilor de câte 10-15 milioane EUR, Morphosis va prelua, de preferat, un pachet majoritar de acțiuni în firmele respective, sau pachet de control împreună cu co-investitori. 

 

Pe lângă bani, Morphosis lucrează îndeaproape cu fondatorii firmelor în care investește și le oferă sprijin în recrutarea de personal, obținerea de credite bancare, strategia de expansiune pe piețe etc.

Din noul său fond, Morphosis a făcut deja două investiții importante în anul 2024: supermarketurile La Cocoș (a preluat pachetul majoritar de acțiuni alături de BERD și fondul CEECAT Capital) și școala privată „Mark Twain” din Pipera (a preluat pachetul majoritar de acțiuni). 

Fondul Morphosis este condus în continuare de Andrei Gemeneanu (managing partner), iar din echipa lui mai fac parte Simona Gemeneanu, Dragoș Petre, Adrian Netea. 

Sursa: https://www.startupcafe.ro/finantari/noi-finantari-euro-firme-romanesti-fond-investitii-morphosis.htm

Distribuie