Consultare publică pentru ghidurile programelor ”Casa Verde Fotovoltaice” și ”Rabla pentru tractoare”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat astăzi, 29 august 2024, o conferință de presă dedicată lansării unei noi etape a programului extrem de popular „Casa Verde Fotovoltaice”. Această inițiativă guvernamentală își propune să încurajeze tranziția către energia regenerabilă și să sprijine proprietarii de locuințe în a deveni mai independenți energetic.

Noutăți semnificative ale programului:

Majorarea finanțării: Guvernul a decis să crească semnificativ valoarea finanțării acordate pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, de la 20.000 de lei la 30.000 de lei. Această măsură va permite un număr mai mare de beneficiari să acceseze programul și să își instaleze sisteme mai performante.

Programul Casa Verde Fotovoltaice are, în acest an, un buget de 2 miliarde de lei și va permite instalarea de panouri fotovoltaice pentru cel puțin 60.000 de beneficiari.
Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile, cu o contribuție proprie a beneficiarului de 3.000 de lei.

Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 30.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 Kw și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile

Calendar estimativ pentru înscrierea instalatorilor noi în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice:

6 septembrie – 13 septembrie: Înscrierea instalatorilor;
16 septembrie – 20 septembrie: Evaluarea dosarelor de validare;
23 septembrie – 27 septembrie: Transmiterea clarificărilor;
30 septembrie – 2 octombrie: Evaluarea clarificărilor;
3 octombrie – 17 octombrie: Contractare;
18 octombrie – 24 octombrie: Prezentarea garanției;
25 octombrie – 31 octombrie: Verificare garanție + solicitare clarificări;
1 noiembrie: Publicarea listei instalatorilor validați.

Calendar estimativ pentru înscrierea beneficiarilor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice:

27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;
30 septembrie: Regiunea Centru;
1 octombrie: Regiunea Nord-Est;
2 octombrie: Regiunea Sud-Est;
3 octombrie: Regiunea Sud;
4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;
7 octombrie: Regiunea Sud-Vest Oltenia;
8 octombrie: Regiunea Vest;
9 octombrie: Unități de cult.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate este derulat în premieră în acest an

Scopul programului – sprijinirea producătorilor agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare, în vederea achiziționării de tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv a accesoriilor agricole aferente, noi, mai puțin poluante.
Bugetul total alocat este de 500 milioane lei.
Este vorba de o schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli, care vor primi o finanțare pentru cumpărarea unui tractor a cărui valoare nu trebuie să depășească 55.000 de euro, cu TVA inclus.

Sursa: https://oportunitati-ue.gov.ro/consultare-publica-pentru-ghidurile-programelor-casa-verde-fotovoltaice-si-rabla-pentru-tractoare/

Cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării pe site a proiectului de act normativ, iar persoana de contact din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (Administrația Fondului pentru Mediu) este doamna Veronica Alecu, adresă de e-mail: veronica.alecu@afm.ro
Distribuie