A fost adoptată Ordonanța pentru implementarea celei de-a patra ediții a programului Start-Up Nation 2024

Guvernul României a dat undă verde celei de-a patra ediții „Start-Up Nation”! Ordonanța pentru aprobarea și implementarea acestui program de succes a fost adoptată joi, 8 august, și are un buget de aproximativ 450 de milioane de euro, finanțat din fonduri externe nerambursabile prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027.

Una dintre noutățile din acest an vizează cursurile de pregătire antreprenorială, care vor deveni o condiție de eligibilitate. În plus, valoarea alocației financiare nerambursabile va fi de maximum 250.000 lei/IMM, acoperind până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor depuse, cu obligația de a crea minimum două locuri de muncă.

Programul Start-Up Nation va fi structurat pe doi piloni: Pilonul I – „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor” și Pilonul II – „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”.

Pilonul I – „Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor” dispune de un buget în valoare de 295.750.000 euro și se adresează persoanelor sub 30 de ani. Obiectivul componentei se referă la asigurarea accesului la cursuri de formare, în scopul dobândirii de competențe antreprenoriale, pentru aproximativ 25.000 de tineri. Cel puțin 10% din locuri vor fi destinate persoanelor ce aparțin minorității rome.

Pilonul II – „Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul țintă”, cu un buget de 150.435.295 euro, vizează formarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de 4.600 de persoane care au domiciliul în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Această componentă se adresează persoanelor cu vârste cuprinse între 30 și 35 de ani și celor care au statut de persoană inactivă (persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, șomer, șomer de lungă durată) sau de persoană dezavantajată pe piața muncii, fără limită de vârstă.

Cea de-a patra ediție Start-Up Nation se va desfășura în două etape, respectiv cea de selecție a furnizorilor de formare profesională pentru constituirea și instruirea antreprenorială a grupului țință și, ulterior, înscrierea la finanțare a întreprinderilor înființate de către absolvenții primei etape. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va elabora și aproba procedura de implementare a programului.

Sursa: https://oportunitati-ue.gov.ro/a-fost-adoptata-ordonanta-pentru-implementarea-celei-de-a-patra-editii-a-programului-start-up-nation-2024/

Distribuie