Firmele care fac investiții în România vor putea primi noi ajutoare de stat în valoare totală de 447 de milioane de euro, printr-o nouă ediție a schemei de finanțare a industriei prelucrătoare, conform unui proiect de ordonanță de urgență.
Propunerea de OUG publicată recent de Ministerul Economiei (MEAT) modifică schema de finanțare a industriei prelucrătoare, instituită în anul 2022, prin Hotărârea de guvern 959/2022.
Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei a sumei de 447 milioane de euro, respectiv 2,23 miliarde de lei. Bugetul mediu anual al schemei este echivalentul în lei a sumei de 149 milioane de euro, respectiv 745 milioane de lei, pentru anii 2024, 2025 lși 2026. Inițial, schema de finanțare a avut un buget de 300 de milioane EUR pentru anii 2022 și 2023.
Din acești bani, statul va acorda firmelor selectate ajutoare de maximum 50 milioane EUR pentru o investiție inițială sau o investiție inițială care creează o nouă activitate economică.
La prima ediție, o firmă putea, teoretic, să ia banii de la stat dacă făcea o investiție minimă de 3 milioane de euro. Acum, la ediția a doua, investiția minimă va fi tot 3 milioane euro, dar se face precizarea că suma este fără TVA.
Statul participă cu un ajutor egal cu 30%-70% din valoarea investiției, în funcție de județul de implementare. La prima ediție, companiile mari erau eligibile la finanțare și pentru investiții în unele localități din județul Ilfov, dar acum proiectul de ordonanță exclude în totalitate județul Ilfov pentru companiile mari. IMM-urile vor putea face în continuare investiții finanțate prin schema de ajutor de stat, în unele localități ilfovene. Bucureștiul este exclus de la finanțare în toate cazurile.
Valoarea maximă a autorului de stat pentru o companie beneficiară va fi de 50 de milioane de EUR.
Lista de coduri CAEN eligibile cuprinde sute de domenii, de la producția de vinuri, băuturi alcoolice distilate și bere până la fabricarea mobilei sau producția de caroserii auto.
Poți trimite propuneri de modificare a proiectului de ordonanță de urgență până pe 29 martie 2024, prin acest formular online.
Sursa: https://www.startupcafe.ro/finantari/ajutoare-firme-romanesti-industria-prelucratoare-2024.htm