Ghidul de plată pentru instituirea schemei de ajutor de stat pentru Programul CONSTRUCTPLUS, în consultare publică
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a lansat săptămâna trecută în consultare publică Proiect Ghid de plată pentru instituirea schemei de ajutor de stat pentru Programul național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții –„CONSTRUCTPLUS”.
Descarcă documentele
Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ vor fi trimise prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări, până pe 25 aprilie 2024.
Pe 8 aprilie se deschide depunerea pe Programul CONSTRUCTPLUS!
Începând de luni, 8 aprilie 2024, atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari, cu personalitate juridică, vor putea aplica pentru obținerea de granturi nerambursabile, în scopul înființării și/sau dezvoltării capacităților de producție pentru materiale de construcție.
Pentru verificarea eligibilității și analiza dosarului cererii de finanțare, aplicanții vor transmite situațiile financiare anuale aprobate, aferente perioadei 2020-2022, fiind exceptate de la această obligație firmele nou-înființate. Documentația va cuprinde, astfel, situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, contul de profit și pierdere, date informative, situația activelor imobilizate, precum și dovada depunerii acestora la ANAF.
Totodată, referitor la situațiile financiare ale întreprinderilor aflate în activitate, se va verifica dacă acestea au o rentabilitate a cifrei de afaceri mai mare de 0, în unul din ultimii 3 ani fiscali (2020-2022). Rentabilitatea se calculează ca 100 x Profit net / Cifra de afaceri. Mai mult, se va analiza dacă aceste întreprinderi dețin capitaluri proprii pozitive la finalul ultimului exercițiu financiar încheiat (2022).
Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se vor transmite la Registratura MEAT (Calea Victoriei nr. 152, Sector 1, București), fiind necesară următoarea mențiune pe plic: Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie – O.U.G. nr. 68/2023 până miercuri, 8 mai 2024.
Descarcă documentele
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 16 februarie 2024, o lista de întrebări și răspunsuri în cadrul Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții CONSTRUCT PLUS.
Conform comunicatului oficial, lista va fi actualizată în luna martie.
Ministerul Economiei a amânat a doua oară înscrierile în programul ConstructPlus 2024, prin care firmele care produc materiale de construcții pot obține ajutoare de stat de maximum 50 de milioane de euro pe investiție.
Astfel, în perioada 8 aprilie – 8 mai 2024 va fi deschisă sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat, a anunțat vineri ministerul.
Aceasta este a doua amânare oficială a programului, care inițial era programat să se deschidă pe 15 februarie 2024.
Motivul invocat de MEAT pentru această amânare este „că Legea de aprobarea a Ordonanței de urgență nr. 68/2023 pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, se află în stadiu legislativ de promulgare”.
Între timp, însă, vineri, 8 martie 2024, președintele Iohannis a promulgat Legea nr.39/2024 de aprobarea a Ordonanței de urgență nr. 68/2023, așa cum apare pe site-ul Camerei Deputaților. Mai departe, MEAT trebuie să modifice și Ghidul solicitantului, conform noii legi.
„Mutarea locaţiei într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat, atrage revocarea acordului pentru finanţare şi recuperarea în integralitate a ajutorului de stat plătit” – prevede, printre altele, legea care modifică programul ConstructPlus.
Am mai scris pe StartupCafe.ro despre modificările făcute de parlamentari asupra programului ConstructPlus:
- Intensitatea sprijinului se calculează ca procent din valoarea cheltuielilor eligibile, nu a întregii investiții (care cuprinde și costurile neeligibile), cum era inițial prevăzut în ordonanță. „Ajutorul de stat regional nerambursabil acordat în baza prezentei scheme este de maximum 50 milioane de euro, dar nu mai mult de 75% din costurile eligibile totale ale proiectului investiției şi fără a depăşi intensitatea maximă a ajutoarelor de stat prevăzută în Harta regională autorizată de Comisia Europeană prin Decizia C (2021) 9750 final din 20.12.2021, cu completările ulterioare, şi aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 311/2022 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada 2022-2027 pentru investiţii iniţiale, cu modificările ulterioare, denumită în continuare Harta Regională pentru România”.
- S-a introdus un spor de intensitate a sprijinului pentru IMM-uri. „Intensităţile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute în anexa nr. 2 pot fi majorate cu până la 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici sau cu până la 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii”. Astfel, firmele mici ar putea beneficia de sprijin până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, în județele în care intensitatea maximă acceptată era de 70%.
- S-a introdus condiția ca beneficiarul să nu aibă datorii la bugetul general consolidat, pentru sediul social și pentru toate punctele de lucru. În motivare, deputatul Toma spune că are astfel „în vedere verificarea debitelor atât la bugetul local, cât și la bugetul de stat astfel încât întreprinderea solicitantă să nu înregistreze niciun fel de datorii”.
- Se elimină una dintre condițiile de eligibilitate a beneficiarilor: „nu aparţin unor acţionari/asociaţi care deţin sau au deţinut în ultimii 2 ani anterior datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare o altă întreprindere înregistrată conform dispoziţiilor Legii nr. 31/1990, care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare”.
- S-a schimbat definiția proiectului unic de investiţii: „orice investiție inițială care vizează aceeași activitate sau o activitate similară demarată de acelaşi beneficiar, la nivel de grup, într-un interval de 3 ani de la data demarării lucrărilor la o altă investiţie care beneficiază de ajutor în aceeaşi regiune de nivel 3 din Nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS 3), respectiv judeţ”.
- S-a modificat definiția activelor corporale pe care le pot achiziționa beneficiarii schemei: „active corporale – activele asociate investiţiei reprezentate de terenuri, construcţii de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de construcţii şi instalaţii tehnice, utilaje şi echipamente”.
Bugetul programului este de 149 milioane de euro pentru anul 2024.
Lista codurilor CAEN eligibile
- 1623 Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie, pentru construcții;
- 2223 Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
- 2312 Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
- 2331 Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică;
- 2332 Fabricarea cărămizilor, țiglelor și a altor produse pentru construcții, din argilă arsă;
- 2342 Fabricarea de obiecte sanitare din ceramică;
- 2351 Fabricarea cimentului;
- 2352 Fabricarea varului și ipsosului;
- 2361 Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
- 2362 Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
- 2363 Fabricarea betonului;
- 2364 Fabricarea mortarului;
- 2369 Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
- 2370 Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
- 2399 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.;
- 2511 Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
- 2512 Fabricarea de uși și ferestre din metal;
- 2732 Fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice.
Sursa: https://www.startupcafe.ro/finantari/programul-constructplus-2024-noua-perioda-de-inescrieri.htm