LIVE – Conferința CDG “Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

Banii ieftini sunt de domeniul trecutului, însă mijloacele de finanțare sustenabilă pentru companii sunt încă speranța dezvoltării. Tocmai pentru că economia privată românească se află între două provocări:

(1) Prima provocare constă în oportunitatea uriașă oferită de resetarea economiei mondiale și de noile căi deschise de accesul la tehnologie și noile trenduri în privința modelului economic: companiile au un front de lucru practic nelimitat;

(2) A doua provocare o constituie finanțarea dezvoltării business-urilor, în condițiile în care lupta globală cu inflația scumpește banii.

Cele mai importante declarații:

Florian NEAGU, Director Adjunct Direcția de Stabilitate Financiara BNR:

Modul de finanțare al economiei autohtone se caracterizează prin niște comportamente la prima vedere paradoxale. Pe de o parte avem cel mai scăzut grad de intermediere financiară din UE, respectiv ponderea creditului bancar în Produsul Intern Brut (PIB) este de departe la cel mai redus nivel și așa este în ultimele două decenii, nu este ceva care a apărut în ultima perioadă. A doua evoluție este că atunci când ne uităm pe dinamica finanțării acordate firmelor în ultimii doi-trei ani, în comparații europene, avem de departe cel mai înalt ritm de creștere al creditului dat firmelor. Aceste diferențe importante între stoc și flux în ceea ce privește finanțarea economiei private, la fel și calitatea finanțării, în ce direcție s-au dus aceste creditări, cred că merită investigate.

Doresc să acopăr trei puncte. Primul punct: care sunt principalele elemente legate de finanțarea firmelor din România. Al doilea: rolul sectorului bancar în asigurarea accesului la finanțare pentru firme și în ultimul rând, având în vedere rolul tot mai important al programelor guvernamentale care facilitează accesul la finanțare, cum au evoluat aceste programe ca volum și ce lecții am putea învăța din ultimii doi-trei ani.

Csilla Heghedus, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene:

Începând cu anul trecut, până în 2027- și dacă mai funcționează n+2, atunci până în 2029, sunt la dispoziție în jur de 6 mld euro pentru IMM, din care 1,8 mld euro sunt deja fie contractați, fie pe cale de contractare.

Această infuzie de capital pe care guvernul a decis să o acorde IMM se datorează în primul rând efectelor pandemiei în economie, războiului din Ucraina și creșterii prețurilor la energie care, din punctul nostru de vedere, a destabilizat foarte clar economia noastră.

Camelia TAINĂ, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului

În ultimii doi ani, în perioada 2020-2022, Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, beneficiar la rândul său al unor proiecte din fonduri europene, a distribuit către mediul de afaceri 60 de mii de contracte de finanțare, însemnând măsuri de sprijin, măsuri de capital de lucru, sume forfetare care au reprezentat o infuzie în mediul de afaceri de peste șase miliarde de lei. Măsurile de sprijin din perioada pandemică distribuite atât către industria prelucrătoare cât și către IMM-uri din sfera serviciilor și comerțului, dar și o mare parte din fonduri s-a îndreptat către industria HoReCa.

Am început în forță anul prin contractarea unui număr de o mie de societăți beneficiare ale programului Femeia Antreprenor lansat anul trecut într-o nouă formă, granturi de 200.000 de lei pentru doamnele care dețineau preponderent companii cu o vechime mai mare de trei ani, program care se desfășoară pe grilă de punctaj, nu primul venit, primul servit, grilă de punctaj care a pus accentul pe educația antreprenorială, pe investiții în digitalizare și investiții verzi.

Dumitru NANCU, Director General, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM):

Începând cu anul 2020 Fondul Național de Garantare a fost, practic, principalul sprijin pentru creditarea economiei reale. Din anul 2002, de când a fost înființat Fondul ,și până acum au fost acordate un număr de 461817 garanții, din care o pătrime din 2020 până în prezent.

Ca valoare am tins 163 miliarde lei garantați, din care aproape 45% a fost în perioada 2020-2022. În 3 ani am acordat garanții cât în 20 de ani de activitate. Ca magnitudine a activității noastre este clar că Fondul a devenit în această perioadă, spun eu, de triplă criză, principalul finanțator al IMM.

Agendă:

Marcel-Ioan BOLOȘ, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

Camelia TAINĂ, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului

Dumitru NANCU, Director General, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM

Florian NEAGU, Director Adjunct Direcția de Stabilitate Financiara BNR

Reprezentant Bursa de Valori București – BVB (tbd)

Ionuț STANIMIR, Director de marketing și comunicare BCR, co-fondator BCR InnovX

Andrei BURZ-PÎNZARU, Partner Deloitte Legal România | Reff & Associates

Tudor MIHĂILESCU, COO eMAG, fost CFO eMAG

Moderator: Andreea PAUL, președinte INACO – Inițiativa pentru competitivitate

 

Sursă: https://cursdeguvernare.ro/inscrieri-deschise-conferinta-cdg-banii-romaniei-producatoare-finantarea-economiei-private.html utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=nl1039404&nzm_re=524752698-1ca2b1c36b7e6d57dab5105291700b22-1039404

Distribuie